Kabouterkussengevecht, krul op kale kruin, kind kneedt koekjesdeeg op z’n knieën, kat kakt buiten de kattenbak, kleintje in kamerjas danst op een koord. Wie eenmaal begint in Alfabet, het nieuwe boek van Charlotte Dematons, is zó uren zoet. Verslavend, boordevol grappen en steeds ontdek je nieuwe dingen. ‘Kijk: bij de ‘k’ dragen álle kinderen klompen.’

Zelfs op Facebook is het een hit. Onder volwassenen welteverstaan. En dan gaat het over een foutje waarop Charlotte Dematons wordt betrapt in haar nieuwe Alfabet. #Teampatat neemt het op tegen #teamfriet, tégen het frietfontein (waar overigens op de rand een forel wordt geportretteerd tijdens een fotoshoot). Teamfriet wijst dan weer op de pagina van de p, waar op een plank een puntzak is gevuld met… juist: patat. Charlotte Dematons bedient beide kanten van deze aardappeloproer nieuwe stijl.

Wie van frietfontein doorbladert naar puntzak patat is de pineut. Want voordat je er erg in hebt is er weer een poos verstreken. Kijk: Het putterje van Carel Fabritius. Prei, pompoen, paddenstoel, peer en pastinaak; makkie. Pippi, Pluk van de Petteflet, Pipo, Peter Pan; ook prima te doen. Maar wat moet die klaproos bij de p? Ah, natúúrlijk: pioenroos. Of nee, stom: papaver. Terwijl ik dit neer-pen probeer ik – potverdorie – zoveel mogelijk woorden te vervangen door synoniemen met een p. Een mooie reden om ook het puntkommateken weer eens uit de kast te halen. Prachtig en zeer verslavend, dit prentenboek zonder woorden.

Zonder woorden, want letters zijn er wel degelijk in Alfabet, op iedere bladzijde één. Dat is het perfecte zoekplaatje, want wie dat eenmaal doorheeft, móet ze vinden. Geweldig natuurlijk om samen te doen, met een kind dat leert lezen of dat nog niet kan of wil. Nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd, en meer serieus educatieve zaken. Over de natuur, beeldende kunst, jeugdliteratuur, geschiedenis. Of simpelweg dat de letter c vele gezichten heeft: champagne, courgette, caravan, cirkel. De c vermomd als sj, als g, s en k. Lesmateriaal van het aanstekelijke soort. Makkelijk te gebruiken ook, in iedere schoolklas, want bij het prentenboek hoort een website (alfabetboek.nl) met tips voor juffen en meesters om Alfabet op het digibord te gebruiken. Met een app bovendien, die alle woorden via de telefoon verklapt.

Een meesterlijk boek vol vondsten. Het kan niet anders of Charlotte Dematons heeft Alfabet met een duizelingwekkend enthousiasme gemaakt. Dat dat ook zo is, blijkt uit de woorden die Marjolijn de Cocq uit haar mond optekende in het Parool. “Een pot, met pindakaas, en een pinda. Eén ding, drie woorden. Yes! Ook deze is een voltreffer: een pak pasta – penne ook nog. De poppendokter draagt een pyjama en zit op een poef aan een pingpongtafel met zijn poes, op de planken Pierrot en Pokémon, aan de muur een tekening van Peter Pan. Een parmantige poedel met een petticoat, een parasolletje en papillotjes die verliefd is op een pitbull in een plusfour met een pijp, en aan de lijn heeft ze een pekineesje in een parka die zit te poepen, en een puppytje, een piepklein pekineesje.”

Alfabet is een lang leven beschoren, zoveel is zeker. Langer dan Sinterklaas, het prentenboek dat Charlotte Dematons maakte voor de Pietendiscussie losbrak. Ze heeft haar toenmalige uitgever dringend verzocht het niet meer bij te drukken. “Ik vond het niet meer aanvaardbaar. Voor mij is Sinterklaas een feest voor alle kinderen van dit land en niet voor een paar. Als kinderen gepest worden is het geen feest meer.” Voortschrijdend inzicht vindt niet alleen plaats in Spanje. “De roe is verdwenen, in de zak zitten cadeautjes en nu gaat ook de verf van het smoel.”

Tweedehands is het boek haast niet meer te betalen.  “Knetter. Niet doen”, zegt ze daarover. Sinterklaas zit overigens ook in Alfabet. Sinterklaas in een smoking, te herkennen aan zijn staf. Bij de s natuurlijk, waar Charlotte overigens stiekem drie discussiërende Pietjes in smokkelde. Ik heb ze nog niet kunnen vinden, maar ik hoop dat ik ze weer tegenkom in een toekomstig boek van Charlotte Dematons, waarin Sinterklaas voor ieder kind een feest is.