door Marjon Kok

Hij doucht zich voor de daad, zij spoelt hem na afloop van zich af. Zij is Terri, de echtgenote die David en haar kinderen in de steek heeft gelaten. Níet voor haar nieuwe vriend Lucas, bezweert ze hen, maar gewoon omdat ze het gevoel heeft dat haar leven met man en kinderen stilstaat. Voor Terri is beweging hoe dan ook beter.


In dat douchen, een klein detail in Liefde, als dat het is, vat Marijke Schermer de relatie tussen Terri en Lucas razend knap samen. Net zoals ze daarin het voorbije huwelijk van David en Terri bijna achteloos schetst: ‘Seks met David was constant en zonder grote dips geweest, het was relatief ongecompliceerd. Ze hadden zich technisch in elkaar gespecialiseerd, het was effectief, het ontspande haar, ze deden het op zo’n manier dat ze uitstekend aan anderen kon denken. Meestal douchte hij zich van tevoren en zij achteraf.’


Marijke Schermer imponeerde eerder al met Noodweer, haar tweede roman. En nu onderzoekt ze in Liefde, als dat het is opnieuw hoe liefde werkt. Dat doet ze door vele levens van dichtbij te tonen. Puberdochter Krista is verliefd op een gevoelige jonge Marokkaan en houdt dit – bang voor de reacties van de buitenwereld – geheim. Terri’s liefde voor Lucas lijkt vooral gedreven door rauwe dierlijke lust. Krista en haar zusje Ally voelen zich door hun moeder verraden en David, David vindt via een datingsite Sev. Ze ontmoeten elkaar in bed en spreken af dat ze geen relatie willen. Sev was daar nooit erg goed in en David heeft na een – dacht hij – gelukkig huwelijk van een kwart eeuw geen idee meer wie hij is en hoe hij in het leven moet staan. Een relatie die geen relatie is, houdt hem op de been.


Wat weet je van de ander? En hoe verschillend ervaren mensen eenzelfde gebeurtenis? Hoe kun je elkaar begrijpen? Terri wisselt met haar minnaar nogal geile appjes uit. Tijdens een van de moeizame maaltijden met haar dochters vertrekt Krista naar haar slaapkamer met de verkeerde telefoon. Dochter leest het overspelige seksleven van haar moeder en wist de berichten, voordat ze de telefoons weer omruilt. Haar moeder geeft David de schuld en begrijpt niets van de openlijke walging die Krista voor haar heeft.


Het is een van de vele voorbeelden van hoe liefde verbonden is aan verwachting en maatschappelijke acceptatie. Van je kinderen hoor je te houden en kinderen horen van hun ouders te houden. Uit een goed huwelijk stap je niet en wie een minnaar neemt wordt uitgesloten of erger, uitgestoten. Alles staat ter discussie, in Liefde, als dat het is. Zelfs de liefde zelf.


Misschien is de oplossing die de vrijgevochten Sev heeft gevonden, nog wel de beste. Zij heeft besloten voor altijd uit gebeitelde verbanden te blijven. Geen verwachtingen, geen verplichtingen, geen verantwoordelijkheid, geen dagelijks leven. Alleen de liefde, als dat het is.

Marijke Schermer: Liefde, als dat het is
203 blz. 22,50 euro
Van Oorschot