Waarom een magere duif redden als er al zoveel zijn? Of een kat uit de put halen die van een dronken dame is die je volledig verrot scheldt? We gingen op krokodillenjacht, het tweede boek waarin Bibi Dumon Tak vertelt over haar avonturen op de dierenambulance, maakt geen ruimte voor het antwoord op dit soort vragen. Een dier in nood red je gewoon. Punt. Het ‘waarom’ lees je tussen de regels: hier zijn mensen met een groot hart aan het werk.

Als vrijwilliger rijdt Bibi Dumon Tak samen met Goof, Reggie of Jim uit voor dieren die hulp nodig hebben. Een baardagame die voor krokodil wordt aangezien en verstrikt zit in een duivennet, een zwaan met botulisme of een egel die de weg kwijt is; de dierenambulance is er voor alle dieren. En voor mensen die van dieren houden. ‘De mensenambulance is er voor mensen’, zegt de schrijfster treffend in haar voorwoord, de dierenambulance is er voor dieren én mensen’.

Het zijn spannende verhalen, zielig en soms hilarisch. En lang niet altijd loopt het goed af. Meestal worden de dieren opgelapt en kunnen ze er weer tegen na een geslaagde reddingspoging, soms gaan ze dood. Allemaal waar gebeurd en echt meegemaakt. Bibi Dumon Tak is dierenvriend, dierenredder en journalist in één. Haar reportages, gebundeld in deze opvolger van We gingen achter de hamsters aan, zijn van binnenuit geschreven. Bibi maakt het mee en vertelt erover in heldere taal die tegelijk barst van de heerlijke vondsten. Zoals in motorkapkat, het verhaal waarin een kat die net zijn staart heeft verloren zich onder een motorkap verschanst. De auto-eigenaar is nergens te bekennen en de kat laat zich niet vangen. Zullen ze de takelwagen bellen of wachten ze nog even af? Bibi schrijft: ‘‘Ik heb nog drie pepermuntjes’, zei Reggie. ‘Dan wachten we nog drie pepermuntjes’, zei ik.’’

Het is de taal die dit boek boven de middelmaat doet uitstijgen. Dat, én het spel dat Dumon Tak met de werkelijkheid speelt. Soms past wat ze meemaakt niet in het verhaal. En dan romantiseert ze, om de waarheid vervolgens achteraf tóch aan de lezer op te biechten. Ook interessant is hoe ze haar boek op andere punten ‘waarder’ maakt dan een nieuwssite dat doet. Een man verdrinkt bij het redden van zijn kat die in het water is gevallen. ‘Baasje dood, kat gered’, staat op internet. Dat de kat uiteindelijk zo onderkoeld was dat ze het loodje legt, is alleen te lezen in We gingen achter de krokodillen aan… Een kinderboek waar nauwelijks een kind in voorkomt.

Bibi Dumon Tak
We gingen achter de krokodillen aan
167 blz. €14,99. Querido