Ben je geslaagd als je lukt in het leven? Als je succes op succes stapelt en alles altijd maar meezit?

In Per Ongelukt!, het Kinderboekenweekgeschenk van Simon van der Geest streeft Ro naar het hoogste, maar glijdt hij keer op keer onderuit. Zijn moeder zit in de gevangenis en Ro is ervan overtuigd dat ze onschuldig is. Ze is Pooldeskundige, maar werkt als schoonmaakster in het Museum van Bijna Briljante Uitvindingen. Daar zou ze het logboek van ballonvaarder Salomon hebben gestolen.

Ro gelooft er niets van. Samen met zijn vriend Archie en hun nieuwe klasgenootje Lela bedenkt hij een plan om haar te bevrijden uit de Tulband, een gevangenis in de Waddenzee. In een afgelegen schuur knutselen ze van oude tenten een luchtballon met drone-aansturing. Geniaal. Althans bijna. Want niets wat ze bedenken pakt uit zoals ze het hebben bedoeld.

Simon van der Geest kennen we van Dissus en Spinder, voor beide boeken kreeg hij een Gouden Griffel. Met zijn recente boek Spijkerzwijgen ging hij door op de weg die hij met Spinder inzette: vrolijk beklemmende avonturenverhalen die een grote toegankelijkheid combineren met de diepgang van een onderzeeboot. Terecht dat hij dit jaar is gevraagd het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven.

In Per Ongelukt! speelt hij magistraal met de dunne lijn tussen lukken en mislukken. Het gezin van Ro is behoorlijk mislukt. Zijn vader kan het niet aan dat zijn vrouw er niet is en verstopt zich achter de spelcomputer. Ro ziet dat zo: ‘Zonder mama raakt papa in de war. Hij wordt een soort fiets zonder stuur. Je hebt er niet veel aan.’

Met deze taal in een pageturner van jewelste maakt Simon van der Geest duidelijk dat succes niet zit in slagen. Misschien is af en toe mislukken zelfs van hogere waarde. Niet het resultaat telt, maar de weg er naar toe. Dan kun je zomaar ontdekken waar het echt om draait in het leven: vrienden, familie en de liefde.

In een tijd van opgesmukte successen, waar iedereen z’n fraaiste kanten breed etaleert, is Per Ongelukt! een verademing. Fouten maken moet en gemiddeld zijn mag weer. Alleen als je mislukt ben je gelukt.

Per Ongelukt! is tijdens de Kinderboekenweek van 7 t/m 18 oktober gratis bij aankoop van minstens 10 euro aan kinderboeken.