Amerikaan, nerd, held van miljoenen jonge mensen, Vlogger, filantroop en geen groot acteur, weten we uit het rolletje dat hij speelde in de film naar zijn megabestseller The Fault in Our Stars. John Green, een fenomeen in 13 delen.

 

  1. Raadsel

Nooit zal John Green het zich makkelijk maken. Niet in het leven, niet in zijn boeken. In Paper Towns, nu te lezen in een speciale filmeditie, maakt hij het zijn papieren helden knap lastig.

Q (Quentin) en Margo Roth Spiegelman zijn negen jaar en onafscheidelijk als ze in het park een dode man vinden. Daarna hebben ze tien jaar lang geen contact, tot Margo op een nacht aanklopt op het raam van Q’s kamer. In de uren die volgen maken Q en Margo een bizarre tocht door de stad, waarin ze dingen doen die onuitvoerbaar lijken en wraak nemen op hun plaaggeesten.

De dagen erop komt Margo niet op school. Sterker, ze verschijnt helemaal nergens meer. Ze lijkt totaal van de aardbodem gevaagd. Waar is Margo Roth Spiegelman??

Haar ouders zijn niet geïnteresseerd. Q laat het er niet bij zitten. Hij wil weten waar ze zit. Als hij er achter komt dat Margo cryptische aanwijzingen heeft achtergelaten, rondgestrooid als de broodkruimels in Hans en Grietje, volgt hij haar spoor. Samen met zijn vrienden Ben en Radar, in een MPV door Amerika. Een waanzinnige roadtrip waarin Q er langzaam achter komt dat Margo niet is wat ze lijkt, en hijzelf ook niet.

 

  1. Margo Roth Spiegelman

Ze is maf. Spontaan. Het lef stroomt in grote hoeveelheden door haar aderen. Ze doet wat in haar opkomt en vaak is dat onvoorspelbaar. Margo Roth Spiegelman. Haar schoonheid is zoiets als een verzegeld vat vol perfectie, zonder barsten en niet te kraken. Ze is zo iemand die óf op haar 27ste een tragische dood sterft, zoals Jimi Hendrix, Janis Joplin en Amy Winehouse, óf later de allereerste Nobelprijs voor Ontzagwekkendheid wint.*

In Paper Towns de film wordt ze gespeeld door Cara Delevinge (great eyebrows). Tijdens een gezamenlijk interview zegt zij over John Green: ‘Ik wist helemaal niet dat jij zó goed was! En zó oud ook, al…’

 

  1. Q

Hij is een nerd. Een bèta met een grammaticaal talent en bevriend met twee dezelfde types: Ben en Radar. Uitmuntend op school. Heldere geest. Kinderlijk gevoel voor humor. Een beetje een buitenstaander, maar geen outcast.

Q – Quentin – is dol op de geweldige Margo Roth Spiegelman. Maar is dat wederzijds? In de bizarre nacht die de twee doorbrengen zegt Margo ergens, met haar hoofd tegen het glas van de autodeur, ‘Ik heb een tip voor je: je bent leuk als je zelfverzekerd bent. En minder als je dat niet bent.’

En daarin lijkt Q erg op zijn schepper, John Green himself. Zou hij voor Paper Towns uit eigen ervaring hebben geput…?

In Paper Towns de film wordt Q gespeeld door Nat Wolff. Hem kennen we al als Isaac, de blinde vriend van Hazel en Gus in The Fault in Our Stars.

 

  1. 4.174.254

Twitter. Volgens @johngreen hetzelfde als een boek, maar dan korter. Als dat waar is, heeft John Green-de-boeken-schrijver gelijk als hij zegt dat er helemaal niet zo weinig wordt gelezen door jonge mensen. Juist enorm veel, hij weet dat behoorlijk zeker.

Hoe dan ook, dik vier miljoen mensen lezen zijn tweets. 4.174.254 om precies te zijn – tenminste, dat was de stand toen we de laatste keer zijn account bekeken. Zelf volgt John Green 685 tweeps, waaronder president Obama en @PaperTownsMovie (En natuurlijk zijn broer en Vlogbrother Hank, ook goed voor een slordige zes ton volgers).

De afgelopen tijd was in max 140 tekens te lezen hoe John Green zich verheugt op Paper Towns de film. Hij telde zelfs af naar de lancering van de #PaperTowns trailer. Nu reist hij de wereld over, zien we aan tweets die hij vanuit Europa verspreidt. I’m hitting the road for the @PaperTownsMovie #GetLostGetFound TOUR!!! Vote for your state: PaperTownsMovie.com/tour

Trouwens, hier het bewijs voor John Greens constatering dat jonge mensen wél veel boeken lezen: Hij práát erover met ze, op twitter, via YouTube of waar dan ook. Zoals vandaag: What are your favorite short poems?

 

  1. Nerdfighters

Waar John Green verschijnt, zijn ook zijn fans te vinden. Op de set bijvoorbeeld, bij opnamen voor Paper Towns, leek de schrijver het meest beroemd van iedereen. Achter de hekken talloze jongeren die een glimp van John Green wilden opvangen. Fans. Pardon, nerdfighters. Want zo noemen ze zich. Ze lezen alles wat John Green schrijft. En veel van alles waartoe John Green oproept. Dat zijn vaak klassiekers als De vanger in het graan van J.D. Salinger of The Pale King, het onvoltooide werk van David Foster Wallace. Nerdfighters vechten samen voor meer ‘awesome’ in de wereld.

 

  1. Getallendiva

Misschien wel de grootste John Green-fan is Ionica Smeets. Wetenschapsjournalist, wiskundemeisje en getallendiva uit Leiden. Voor de presentatie van Paper Towns de roman vloog ze zelfs naar New York (nou ja, ze was toevallig in de buurt). ,,De hele zaal zat vol pubers. Ze waren echt overal vandaan gekomen. Michigan, North Carolina, maar ik kwam van verst…” Dat was in 2008.Ionica Smeets

Nu, in 2015 vindt ze het Fan-Tas-Tisch hoe John Green continu aan iedereen laat zien waar zijn hart voor klopt. ,,Muziek, boeken, ideeën die hij mooi vindt. John Green deelt het op YouTube met een enthousiasme en een oprechtheid die ongelooflijk is. En hij verwoordt het ook nog eens zo liefdevol.” Ook waanzinnig vindt Ionica dat John het totaal niet interessant vindt hoeveel mensen hem volgen of naar zijn filmpjes op YouTube kijken. ,,Hij is niet geïnteresseerd in roem om de roem, hij wil dat mensen iets gaan doen! Iets ondernemen. John Green kiest heel bewust om niet met zijn kop op televisie te verschijnen. Hij is aanwezig op de plekken waar de jongeren zijn. En zo weet hij ze te attenderen op de boeken die verschijnen. Dat kunnen zijn eigen boeken zijn, maar ook die van andere schrijvers.”

Zelf was het bij Ionica trouwens precies andersom. Ze las zijn debuut Het Grote Misschien, was verkocht en zag dat de schrijver op YouTube fantastische filmpjes maakt.

Wat ook helpt: ,,Hij is en blijft een nerd. Ik zag laatst op internet een foto van hem, op VidCon. De rugzak die hij om had: lélijk! Dan houd ik heel erg van hem. Hij blijft gewoon een man met raar warrig haar en een lelijke rugzak.”

 

  1. Priester

John Green studeerde Engels en godsdienstwetenschappen en wilde ooit priester worden. Bracht het tot aalmoezenier in een kinderziekenhuis. Misschien verklaart dat waarom hij zo’n overweldigende Good Guy is. Zo heeft hij samen met broer Hank de DFTBAstore, de Don’t Forget To Be Awesome-winkel. Daar zijn geweldige gadgets te koop, gemaakt door YouTube-creators. Zo helpen de Greenbrothers jonge creatievelingen om te maken wat zij willen, en krijgen hun fans coole dingen van kwaliteit.

Project for Awesome is ook zoiets. Hier wordt geld ingezameld en iedereen die wil kan stemmen waar het naartoe gaat. Zoals Kiva, een project dat microkredieten verstrekt aan mensen in ontwikkelingslanden, water.org (drinkwater in ontwikkelingslanden) of kinderkanker.

 

  1. STOP! PLAGIAAT!!

‘I’m in love with cities I’ve never been to and people I’ve never met’. Een typische John Green-zin. Zelf dacht hij ook dat de woorden ooit vanuit zijn pen in Paper Towns waren gevloeid.

Stop! Plagiaat!

Het stáát niet eens in Paper Towns, laat staan dat John Green het bedacht zou hebben. Het werd zo vaak op internet aan John Green en Paper Towns gelinkt dat hij het zelf ook geloofde.

Totdat… een meisje onlangs op nerdsite Reddit.com vertelde dat haar vriendinnetje Melody jaren geleden op Tumblr iets had geschreven dat sindsdien aan John Green werd toegedicht. Van de zin was zelfs een poster gemaakt die John Green via de DFTBAstore verkoopt. Melody kreeg hate-mail: waarom steel jij John Greens quote?

John Green heeft het, toen hij er lucht van kreeg, allemaal uitgezocht. Een illegale kopie van Paper Towns gedownload, een zoekprogramma en hup: ,,Ik ben de dief! Ik heb het gestolen van een 13-jarige nerdfighter!” Met terugwerkende kracht krijgt Melody, nu twintig jaar, een deel van de opbrengst van de poster.

Ook mooi: In een YouTube-film legt John Green niet alleen een bekentenis af, hij grijpt het aan om een intelligente discussie aan te gaan met jonge mensen over factchecken, bronbescherming, copyright en hoe moeilijk het is om na te gaan of de dingen die op internet worden beweerd, kloppen.

 

  1. Goedemorgen Hank!

‘Good morning Hank, it’s Thursday’

Hank, zijn naam is al vaak gevallen. Broer. Vlogbrother. Vriend en partner in crime. In 2007 besloten John Green en zijn broer Hank een jaar niet ‘live’ met elkaar te praten, maar alleen via YouTube: Brotherhood 2.0. De videoblogs – vlogs – werden meteen door honderdduizenden omarmd. De Greenbrothers praten al lang weer met elkaar. Maar nog steeds communiceren ze iedere donderdag via YouTube met elkaar en de rest van de wereld. De vlogs zijn soms grappig, soms serieus. ,,Nu eens hebben we het over het bakken van cookies, dan over de instabiliteit van Syrië.” Via de blogs praat hij met jongeren. Hij hypt zijn eigen romans, maar leest net zo lief wereldliteratuur met zijn followers. ,,Laatst nog The great Gatsby van Francis Scott Fitzgerald”, zegt hij in een interview. ,,We spreken met elkaar af dat we de eerste vijf hoofdstukken lezen, en daar maak ik dan een blog over.” Daar wordt via blogs weer druk op gereageerd, zegt hij. ,,En zo lezen we verder.”

  1. Magie

John Green. Hij lijkt een vat vol tegenstellingen. Hij wil dat literatuur een belangrijk deel van het leven is, maar kiest tegelijk voor vluchtige media. ,,We leven in een wereld waarin je altijd minstens twee dingen tegelijk moet.” Ook hij. Hij vertelde het ooit met een blos van lichte gêne. Het was in Amsterdam en hij belde zijn vrouw. Zij rook zijn afwezigheid. ,,Wat doe je toch, vroeg ze.” Moest hij bekennen dat hij met haar sprak en tegelijk aan het twitteren was. ,,Alleen wanneer je een roman leest, kun je niets anders ernaast doen. Een roman plaatst je in een wereld waarin je codes moet kraken. Ik schrijf, maar de lezers maken het boek. Het bestaat alleen in hun hoofd. Dat is magie.” Om dat te vertellen, gebruikt hij sociale media. ,,Met groot plezier”, zegt hij. ,,Anders werkt het niet.” En hoewel hij denkt dat niemand die goed bij zijn verstand is ‘beroemd’ wil zijn, is hij een van de best verkopende schrijvers van de Verenigde Staten, mede vanwege zijn zelfverkozen beroemdheid.

 

  1. Twee voor twaalf

Astrid Joosten stelde de vraag op televisie. Een boek van John Green was verfilmd. Wat is de titel? De stokoude deelnemers aan de televisiequiz Twee voor twaalf wisten het. Bijna dan. Uit de titel Een weeffout in onze sterren vergaten ze ‘weef’.

Maar hiermee is het bewijs wel geleverd dat de boeken van John Green leeftijden te boven gaan. En dan nu een disclaimer: ouders, grootouders, lees met de kinderen mee! John Green is voor alle leeftijden.

 

  1. en 13. Huilen huilen huilen

∞Band met Nederland: John Green schreef zijn bestseller The Fault in Our Stars voor een deel in Amsterdam. Op het Spui, boven een boekwinkel. Vandaar had hij uitzicht op nog twee andere boekwinkels. Hij verbaast zich er nog steeds over dat in Nederland op zoveel plekken boeken worden verkocht.

∞ Huilebalk: Hij is snel in tranen. Kan tijdens een interview of een film zomaar in huilen uitbarsten.

∞Paper Towns: Ze bestaan echt, plekken op een kaart die verzonnen zijn. Steden die tussen andere plaatsen zijn getekend om te voorkomen dat de kaart wordt geplagieerd. Paper Towns, de signature van de cartograaf, de handtekening van de kaartenmaker. Soms groeien ze uit tot echte steden. Zoals Agloe (New York) in Paper Towns het boek.

∞ Spoilers: typ John Green in op internet en je blijft geboeid. Maar wees gewaarschuwd. Sommige items verraden de afloop van zijn boeken. Misschien is het beter ze eerst te lezen… J

∞ John Green is 37, getrouwd met Sarah, twee kinderen (Henry en Alice) en woont in Indianapolis, een stad waar minder boekwinkels zijn dan op het Spui in Amsterdam.

∞ Lemniscaat: geeft de Nederlandse vertalingen uit van de boeken van John Green. Al ver voordat hij bekend werd. De uitgeverij neemt een voorbeeld aan de schrijver en geeft een deel van de verdiensten uit de verkoop van Paper Towns aan het goede doel.