Nee, Peter Buwalda heeft nog geen idee voor een vijfde roman. Dat wil zeggen: voor de roman die hij na voltooiing van zijn trilogie denkt te schrijven. Van die trilogie is nu Otmars zonen verschenen. De twee volgende delen, De jaknikker en Hysteria siberiana, zullen binnen vijf jaar verschijnen. Deel 2 is bijna klaar, maar hij zal wachten met publiceren tot hij ook deel 3 bijna heeft afgerond. Om te voorkomen dat er een groot gat valt tussen de delen 2 en 3.

Ja, het zijn delen van een trilogie, maar hij ziet ze als romans op zich. De jaknikker wordt zijn derde, Hysteria siberiana zijn vierde.

Dit vertelde Peter Buwalda donderdag, al freewheelend, in Herberg De Pol in Diepenheim tijdens zijn eerste openbare interview in Nederland na het verschijnen van Otmars zonen, de roman die inmiddels op de eerste plaats van de Bestseller 60 staat en het ook tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door wist te schoppen.

Wat hij wel over een eventuele vijfde roman vertelde is dat hij verwacht dat een bijfiguur uit de trilogie er in terug zal keren. Iemand had hem de suggestie aan de hand gedaan een personage uit Bonita Avenue in de trilogie op te laten duiken. Hij heeft de suggestie overdacht en opgepikt. Hij koos voor Isabelle Orthel, die in Bonita Avenue een kortstondige affaire heeft met Siem Sigerius, dan nog de rector van Tubantia University, later minister van Onderwijs.

Deze Isabelle Orthel werd uiteindelijk het leidende vrouwelijke personage in Otmars zonen. Dat is hem bevallen, vertelde Buwalda, ook al omdat hij op deze manier haar vader een jeugdvriend kon maken van Johan Tromp, de CEO van Shell met wie Isabelle in de roman de confrontatie aangaat. Tromp en Isabelle’s vader deelden hun sociale klasse. Het idee van onderling losjes verbonden romans staat hem aan.

 

foto Twitter Trends 2019