Nadat eerder al de Huygensprijs naar Atte Jongstra was gegaan, heeft de Jan Campert Stichting bekend gemaakt dat Anton Valens de Bordewijk-prijs 2016 krijgt voor de roman Het compostcirculatieplan.  De jury: “Tuinieren is tuinvechten in deze wonderlijke roman over vriendschap en rouw. In grootse taal toont  Valens de pogingen waarin we seizoen na seizoen proberen het leven onder controle te krijgen – met onze voeten in de klei waar we uiteindelijk toch in zullen moeten verdwijnen.”

De Jan Campert-prijs 2016 is toegekend aan Jan Baeke voor Seizoensroddel. De jury: “Zo vanzelfsprekend als de gedichten van Jan Baeke klinken, zo weinig soepel is de wereld die hij beschrijft in zijn meesterlijke bundel. Veel beschutting is er niet te vinden in deze onbehagelijke poëzie, maar wel de troost van het besef dat we allemaal de weg kwijt zijn.”

Voor Kees ‘t Hart is  de J. Greshoff-prijs 2016. Hij ontvangt de prijs  voor Het gelukkige schrijven. De jury: ” Kees ’t Hart mag dan in het titelessay van zijn bundel beweren dat wanneer het hem lukt, dat gelukkige schrijven, hij er niets over kan en zelfs mag zeggen, omdat de ware schrijver daarover zwijgt, de lezer mag dat gelukkig wel. Deze bundel essays wordt bekroond omdat de jury gelukkig is geworden van dit schrijven de J. Greshoff-prijs 2016 toegekend.”

De prijzen zijn elk 5.000 euro groot. De uitreiking heeft plaats op zondagmiddag 22 januari 2017, tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited | Winternachten.