Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa, beiden voormalig winnaar van de Libris Literatuur Prijs, behoren tot de zes schrijvers die kans maken op deze prestigieuze prijs en de bijbehorende 50.000 euro voor de beste Nederlandstalige roman. Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Murat Isik en Arjen van Veelen zijn de andere genomineerden.

De nominaties werden maandag 5 maart bekendgemaakt door juryvoorzitter en oud-winnaar Abdelkader Benali tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam. Het lezen van de romans bracht de jury over de hele wereld – de auteurs, ook zij die dicht bij huis blijven, zijn rusteloos. ,,Terwijl in onze samenleving de trend naar binnen is gericht, verbreden de schrijvers onze wereld op meeslepende wijze”, aldus de jury. ,,Er waren niet alleen geografische verplaatsingen; ook in de tijd verplaatst men zich. Van het protestantse platteland tot Buenos Aires, van de buitenwijken van Montevideo tot het klatergoud van Sint Petersburg, de Amsterdamse grachtengordel na de bevrijding, hedendaags Alexandrië in Egypte en het Twentse land: de Nederlandse letteren hebben de horizon van wereldliteratuur.”

Waarom is men zo ver van huis? ,,De jury meent dat de schrijvers de onderzoekingskracht van de roman zoveel mogelijk willen oprekken en daarmee laten zien dat het genre een oneindig aantal werelden kan omvatten. Terwijl in onze samenleving de trend naar binnen is gericht, verbreden de schrijvers onze wereld op meeslepende wijze.

De vakjury zal op 7 mei a.s. bekendmaken welke van deze zes romans zij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt.

Naast juryvoorzitter Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator) bestaat de jury uit Hans Bouman (literair criticus van de Volkskrant), Johan De Haes (gewezen redacteur en literair recensent van de VRT), Lotte Jensen (letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Judith Uyterlinde (programmamaker en uitgeefdirecteur World Editions Londen/New York).

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java.

Ter gelegenheid van de 25ste Libris Literatuur Prijs verschijnt dit jaar de speciale uitgave Geen verlangen zonder tekort. De toekomst van de Nederlandstalige literaire roman. Onder redactie van Margot Dijkgraaf en Wouter van Gils leverden 28 auteurs uit Nederland en Vlaanderen een bijdrage in de vorm van een column, een essay of een reportage over de vraag hoe die roman zich de komende tijd zal ontwikkelen. Deze uitgave zal 14 april a.s. worden gepresenteerd op Independent Bookstore Day, en te koop zijn in de boekhandel.