Marjolijn van Heemstra heeft met haar roman En we noemen hem (Das Mag) de BNG Bank Literatuurprijs 2017 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp bekend op donderdag 11 januari 2018 in de Amstelkerk in Amsterdam. Van Heemstra is de dertiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Zij ontving uit handen van de juryvoorzitter een cheque t.w.v. 15.000,- euro en een sculptuur van Theo van Eldik.
Voor de prijs waren dit jaar vier auteurs genomineerd: Murat Isik (Wees onzichtbaar, Ambo|Anthos), Alma Mathijsen (Vergeet de meisjes, De Bezige Bij) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het plaatsen van obelisken, De Bezige Bij) waren samen met Van Heemstra genomineerd.
Uit het juryrapport: ‘Van Heemstra weet hoe je de lezer nieuwsgierig houdt. Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn.’
Lees in deze recensie hoe eens VersTwee.nl het met de jury is.