Gideon Samson is genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Dat is vandaag, donderdag 12 oktober bekend gemaakt op de Frankfurter Buchmesse. Van de genomineerden uit Nederland is Samson de enige en de eerste schrijver die de generatie  jonge schrijvers vertegenwoordigd. Gideon Samson is misschien ook wel de meest gewaagde schrijver. Hij durft thema’s aan die op z’n zachts gezegd niet alledaags zijn en soms zelfs omstreden. Dat doet hij ook nog eens in een stijl die eigenzinnig is en nooit speciaal op zijn doelgroep gericht.

Van de 235 kandidaten uit 60 landen ‘levert’ Nederland er negen. De keus is zeer gevarieerd, van Joke van Leeuwen en Peter van Gestel tot Toon Tellegen en Charlotte Dematons. Opvallend is dat ook Harm de Jonge is genomineerd, niet als illustrator maar als auteur.

Wie de ALMA toegekend krijgt, wordt 27 maart volgend jaar bekend gemaakt in Stockholm en Bologna, direct na de laatste jury bijeenkomst.

In 2012 kreeg Guus Kuijer de ALMA, tot nu toe als enige Nederlander. Vorig jaar werd de meest presigieuze prijs voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt aan Meg Rosoff.

Hieronder de genomineerden uit het Nederlandse taalgebied. Kijk hier voor de hele lijst, die door de jury ‘de goudmijn’ op het gebied van hedendaagse jeugdliteratuur wordt genoemd.

Nederland
De schoolschrijver Organisation
Dematons, Charlotte Illustrator
Gestel, Peter van Author
Jonge, Harm de Author
Leeuwen, Joke van Author/Illustrator
Samson, Gideon Author
Tellegen, Toon Author
Tjong-Khing, Thé Illustrator
Weve, Sylvia Illustrator

België
Cneut, Carll Illustrator
Herbauts, Anne Author/Illustrator
Moeyaert, Bart Author
Rascal Author
Wabbes, Marie Author/Illustrator
Verplancke, Klaas Author/Illustrator