Thé Tjong-Khing voor Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… (Leopold)

Bart Moeyaert en Gerda Dendooven voor De Hemel (Querido)

Joukje Akveld voor Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd (Hoogland & Van Klaveren)

Ted van Lieshout voor Rond vierkant vierkant rond (Leopold)

Edward van de Vendel en Martijn van der Linden voor Stem op de Okapi (Querido)

Imme Dros en Harrie Geelen voor Tijs en de Eenhoorn (Querido)

De jury over de boeken

Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal …, Thé Tjong-Khing:
Een beeld is niet zomaar een beeld, elk verhaal roept een nieuw verhaal op, onder elke betekenislaag schuilt een volgende. Dat hebben de verhalenverteller van vandaag en de vijftiende-eeuwse schilder gemeen. Hun wereld is onvoorstelbaar rijk en laat zich slechts mondjesmaat ontdekken.

De Hemel, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven:
De dood is als een oudere broer, of een lege plek aan tafel. Hij kent jou door en door, jij kent hem steeds beter, maar nooit helemaal. Prozaïsch en poëtisch tegelijk, krachtig en subtiel is deze lichtvoetige evocatie in woord en beeld van de eenzame mens.

Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd, Joukje Akveld:
Zebra’s tussen het puin, een orang-oetan achterop de fiets, tijgers die moeten sterven. De bijna vergeten gevolgen van het bombardement in Rotterdam voor dierentuin Blijdorp levert een van de meest oorspronkelijke Tweede Wereldoorlogboeken op: een klein, eenvoudig en anekdotisch verhaal over grootse daden van mensen en dieren.

Rond vierkant vierkant rond, Ted van Lieshout:
Van Lieshout verzamelt, herneemt en herwerkt zodat verrassende expressievormen, betekenissen en toonaarden ontstaan. In eenvoudige termen en met vernuft. Een nieuwe bouwsteen die bijdraagt aan een totaalconcept dat opnieuw en opnieuw peilt naar de essentie van poëzie.

Stem op de Okapi, Edward van de Vendel en Martijn van der Linden:
Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie.

Tijs en de Eenhoorn: Imme Dros en Harrie Geelen:
Kleurrijke en expressievolle vertelling in woord en beeld over de zoektocht van een jongetje en zijn gefantaseerde eenhoorn naar de plek waar ze thuishoren. Een subtiele maar lichtvoetige ode aan de troostrijke kracht van de verbeelding.