Voor Gezinsleven, zoals twee jaar geleden de vertaling heette, heeft Akhil Sharma vandaag de International Dublin Literary Award toegekend gekregen. Het is met 100.000 euro de grootste, commerciële literatuurprijs.
Akhil Sharma is geboren in India, maar woont in de VS. Hij heeft negen jaar aan de roman gewerkt. Gezinsleven gaat over een jongen uit een Indiaas gezin die het ver schopt in de VS, maar zichzelf nooit gevoelens van geluk toestaat nadat een oudere broer van hem is verongelukt. Het is een coming of age-roman die is teruggesnoeid tot de essentie. Geen uitweidingen; wel humor. ‘Als kind dacht ik altijd dat mijn vader ons was toegewezen door de overheid. Dat kwam doordat hij geen echt nut leek te hebben’.
De ‘Dublin’ werd tot voor kort ook wel met IMPAC aangeduid, maar sinds dit jaar wordt de prijs door de stad Dublin gesponsord. In 2010 won Gerbrand Bakker met de Engelse vertaling van zijn roman Boven is het stil. Andere prijswinnaars waren o.a. Kevin Barry, Per Petterson, Michel Houellebecq, Colm Toibín, Herta Müller en Orhan Pamuk.